ЯК ВПЛИВАЄ ХАРЧУВАННЯ НА ВИНИКНЕННЯ ГЕМОРОЮ?
Одним із факторів, що призводять до виникнення геморою,
є хронічні запори, а погана робота кишківника —
це результат неправильного харчування.
Дієта №3 за М.І. Певзнером* забезпечує повноцінне
харчування і сприяє нормалізації акту випорожнення
ДОЗВОЛЯЮТЬСЯ
хліб пшеничний із борошна грубого
помелу або чорний хліб з висівками,
сухарі житні, печиво сухе нездобне
м’ясо і птиця нежирних сортів
(яловичина, телятина, кролик,
курятина, індичка) у відварному
вигляді
нежирна риба (судак, лящ, короп,
тріска, щука, хек) у відварному або
заливному вигляді
овочі сирі та відварені у вигляді
салатів і гарнірів (буряк, морква,
помідори, листяний салат, кабачки,
гарбуз, цвітна капуста)
фрукти і ягоди: свіжі в сирому
вигляді та у стравах або сушені
в розмоченому вигляді (курага,
чорнослив, урюк, інжир)
розсипчасті каші з гречаних,
пшоняних, вівсяних і ячних крупів
яйця курячі, зварені некруто,
1–2 на день
молочні продукти: молоко, кефір,
кисляк, сир, сметана, тверді сири
супи на м’ясному і рибному
бульйонах, овочеві навари, юшки
з буряків, борщі
ЗАБОРОНЯЮТЬСЯ
хліб із борошна вищих сортів, листкове
і здобне тісто
жирні сорти м’яса і риби, птиця:
качка та гусак
копченості з м’яса та риби, консерви
рибні та м’ясні
овочі: редька, редиска, ріпа
фрукти та ягоди: чорниця, айва, кизил
гриби
яйця курячі, зварені круто і смажені
шоколад, вироби з кремом
гострі й жирні соуси, приправи:
хрін, гірчиця, перець
* Маньшина Н.В. Курортология для всех. За здоровьем на курорт. — М.: Вече, 2007.